Våra stipendiater

VI delar årligen ut fyra stipendier, ett i varje ort där Swedbank verkar i vårt län. Våra stipendiater från Boden, Haparanda, Kalix och Luleå har en sak gemensamt - de bidrar alla till att utveckla Norrbotten på sitt eget unika sätt.

2024

Erikas matsalar, Haparanda

Genom sitt entreprenörskap och stolthet över bygden har paret stärkt Seskarös reseanledning genom att fylla hungriga magar från norr till söder samt bidragit till att upprätthålla fisketraditionerna i skärgården. Från hav till bord där fisketraditioner, kulturhistoria möts för underbara middagar som serveras i den vackra herrgårdsmiljön på Erikas Matsalar har paret uppvisat att med rätt produkt, värdskap och målvetenhet är ingenting omöjligt.

Linnéa Byberg, Boden


Linnéa har alltid arbetat outtröttligt för att hela Bodens kommun oavsett ålder ska ha ett levande kulturliv. I sin nuvarande roll som verkställande ledamot i Riksteaterföreningen verkar hon som en väldigt stark kulturmotor för scenkonst, både i centralorten och byarna. Linnéas engagemang berikar tillvaron för alla i hela Boden. 

Stipendiat, Luleå


Stipendiat, Kalix2023

Tornedal & Co, Haparanda

Tornedal & Co har skapat en kulturell mötesplats vid Torget i Haparanda där besökare hittar lokal konst, regionalt hantverk och hembakt i en inbjudande miljö som lever och andas vår region. En stolthet för hela Tornedalen.

David Zimmer, Boden

David har alltid haft ett genuint engagemang för Boden. I sin nuvarande roll som travbanechef på Bodentravet har han arbetat mycket med att utveckla det till en smältdegel för alla oavsett bakgrund och ålder. Det har märkts på många sätt som ett ökat fokus på jämställdhet, bygge av utbildningsstall för funktionshindrade och travskola för unga. David bidrar starkt till att göra hela Bodens kommun till en ännu bättre plats att leva på.

Noah - Lokal mat, Luleå

Noah gör det möjligt att enkelt köpa närproducerad mat från gårdar nära dig vilket bidrar till att utveckla en hållbar framtid. Dessutom underlättar de för små producenter att nå fler konsumenter. Noah har utvecklats väl sedan starten 2019 och gör nu entré hos stora livsmedelskedjor.

Sandra Bergström -Röda kvarn, Kalix

Under våren 2023 tog Sandra över Biografen Röda Kvarn. Hon satte Kalix på kartan då hon samma år ansökte, tävlade och vann att världspremiären av Fast X skulle ske, just i Kalix. Med tillstånd att stänga Köpmannagatan från trafik möjliggjorde hon en pampig filmpremiär där både Kalixbor och inbjudna celebriteter fick gå på röda mattan. 

2022

Frevisören
Camp & resort, Kalix

På en uddspets längst ut på Frevisören med härlig natur, promenadstigar, fantastisk sandstrand och möjlighet till avskildhet ligger Frevisören Camp & Resort. Företaget sätter Kalix på kartan och har både lokala och långväga gäster. Dessutom bidrar det med många arbetstillfällen i Kalix och ett gott samarbete med kommunens lokala företag.

Janne Petterson Charkuteri, Luleå

Janne Pettersson har en lång tradition av att tillverka charkprodukter med hög kvalité som främjar och utvecklar vår region. I fyra generationer har släkten Pettersson tillverkat charkprodukter till länets innevånare. De har under 2021 gjort en offensiv satsning och öppnat en ny, större och tjusigare butik på Storhedens handelsområde

Lina Ekström-Morin, Boden

Lina Ekström-Morin har sedan länge ett starkt engagemang för en positiv utveckling i Boden och kommer ständigt på nya idéer. Som platsansvarig för Changemaker Education-utbildningarna i Boden bidrar hon till att lyfta kreativitet och utveckling till en ny nivå. Lina får positiva saker att hända, hon sprider inspiration och engagemang omkring sig var hon än är.Kukkolaforsen, Haparanda

Familjeföretaget Kukkolaforsen har på ett enastående sätt lyft fram den Tornedalska kulturen i allt vad det innebär för våra ”hemestrande” besökare under sommaren men framförallt på den internationella marknaden under vintertid. Kukkolaforsen har målmedvetet utvecklat sin turistanläggning genom att höja kvalitén och anordnar dagliga upplevelser sommar som vinter.

2021

Bondgården Bälinge, Luleå

Britta-Karin Jakobsson och Thomas Holmbom har skapat en kreativ företagsamhet, Bondgården Bälinge, som gynnar den lokala bygden. De gör det möjligt att köpa ekologisk, småskalig och närproducerad mat. Barn och vuxna får också möjlighet att uppleva vår landsbygd genom uppskattade aktiviteter i bond-gårdsmiljö. De bidrar i hög grad till att utveckla en levande landsbygd. Paret är en inspirationskälla för många andra företagare.


Robert Westin, Boden

Fiskeguiden och mångsysslaren Robert Westin har sedan barnsben ett enormt engagemang för ett hållbart fiske och rena Bodensjöar. Hans arbete ger konkreta effekter och inspirerar långt utanför kommunens och länets gränser.


PRO, Kalix

PRO Kalix har på ett mycket förtjänstfullt sätt bedrivit och bedriver verksamheten för seniorer. Genom en variation av aktiviteter, stöd och hjälp har föreningen hjälpt till att bryta isoleringen och underlätta vardagen för många seniorer. Detta har varit extra värdefullt i en rådande pandemi.


Classic Motor Meet, Haparanda

Classic Motor Meets årliga event lockar tusentals besökare från hela Sverige och våra grannländer. Till följd av eventet blomstrar Haparandas näringsliv under fyra dagar. Föreningen jobbar med ideella krafter på ett enastående och professionellt sätt. Arrangemanget är brett och lockar olika typer av besökare, vilket skapar stort mervärde för andra lokala företag.